Na pytanie czym dla Ciebie jest włoska kuchnia odpowiada wprost: po prostu mam ją we krwi.
Z pewnością po 15 latach pracy z włoskimi szefami kuchni, nie mogło być inaczej. Większość jego znajomych to również Włosi, a miejsca do których najczęściej wyjeżdża znajdują się we Włoszech.
Z fascynacji włoską kulturą i jedzeniem Przemek Samul nauczył się języka włoskiego, żeby – jak sam mówi – dotrzeć do serca włoskiego gotowania.
Wieloletnia współpraca Przemka z Alberico Penati – legendarnym włoskim szefem kuchni, który jako pierwszy zdobył we Francji * Michelin dla włoskiej restauracji ukształtowała jego sposób myślenia o włoskiej kuchni i rozumienia produktów. Ceni ją przede wszystkim za smak i aromat tradycyjnie przygotowywanych dań opartych na najwyższej jakości produktach.
Ale to włoski obyczaj celebrowania jedzenia jest dla niego najważniejszy. Od włoskich szefów nauczył się czerpania z tradycji, sięgania do starych przepisów stworzonych w danym regionie, przekazywanych z pokolenia na pokolenie.
Kuchnia Przemka jest lekka i prosta, choć oparta na doskonałej technice gotowania.