Orange is a new Italian

Co to jest wino pomarańczowe? Jest to rodzaj białego wina, który powstaje poprzez pozostawienie skórek winogron i nasion w kontakcie z sokiem, tworząc produkt końcowy o głębokim pomarańczowym odcieniu. Możesz również usłyszeć określenie „Ramato”, które oznacza „kasztanowe” w języku włoskim i zazwyczaj odnosi się do włoskiego Pinot Grigio wykonanego w stylu pomarańczowego wina.

W mojej karcie win znajdziecie wiele pomarańczy – które współgrają z soczystą cieplejszą kuchnia Przemysława Samula – kasztany, prawdziwki puchają i drżą a risotto rozczuli nawet najbardziej wymagające podniebienia – jedną z propozycji jest Gravner!!! a jak – Wyprodukowany z winogron Ribolla, które są uprawiane na obszarze Włoch od ponad tysiąca lat. Podczas fermentacji w gruzińskich amforach zakopanych pod ziemią przechodzą długą macerację z dzikimi drożdżami i bez kontroli temperatury. Po fazach odciągania i tłoczenia wino jest wlewane z powrotem do amfor przez co najmniej pięć miesięcy, zanim zacznie dojrzewać w dużych dębowych beczkach, gdzie jest pozostawione przez sześć lat. Wino jest butelkowane bez klarowania i filtracji. Gravner stale przesadza, aby zapewnić prymat autochtonicznym odmianom winorośli Ribolla i Pignolo. Po ustaleniu, że stal nierdzewna nie była odpowiednim małżeństwem dla jego win w latach 90., Josko Gravner postanowił zastosować starożytne techniki produkcji wina stosowane na Kaukazie i zaczął fermentować swoje wina w ogromnych amforach zakopanych w ziemi w jego piwnicach w 2001 roku, z pełną konwersją dla wszystkich win od 2004 roku. Białe, które stanowią około 85% produkcji posiadłości, spędzają w amforach łącznie około 10 miesięcy, a czerwone krócej od 1 do 2 miesięcy.

W Le Braci – lejemy Gravnera na kieliszki – a we wrześniu serwujemy z kremowym risottto podanym z prawdziwkami i kasztanami.

A ja chodzę w pomarańczowych sukienkach?