Trufle często nazywane są „czarnymi diamentami”. Rosną wyłącznie pod ziemią i uwielbiają sąsiedztwo dębów. Do ich poszukiwania wykorzystuje się psy lub świnie, ale te ostatnie niestety często nie mogą się powstrzymać przed ich zjedzeniem. Specjalistami w znajdowaniu trufli są psy rasy Lagotto Romagnolo. Naukę szukania trufli zaczynają już od szczenięcia, gdy sutki ich mamy smarowane są oliwa truflową.
Jest wiele odmian trufli: letnia, zimowa, czarna, ale oczywiście najbardziej cenioną jest biała trufla z Alby.
Każdy kto raz spróbował trufli, nie jest w stanie pomylić tego smaku z żadnym innym. Niektórzy nazywają go „wonią ściółki”, ale prawda jest taka, że mają swój unikatowy aromat i smak, który często zaliczany jest do umami (piąty smak).
My kochamy podawać trufle z jajkami, tak samo jak robią to Włosi z północy. Najlepiej smakują z jajecznicą, ale można je też podawać z omletem lub jajkami zapiekanymi.